Tim
 

O nama

 Centar za čistiju proizvodnju Srbije

 

Centar za čistiju proizvodnju Srbije osnovan je 2007. godine, u okviru projekta Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) „Osnivanje i rad Centra za čistiju proizvodnju u Srbiji“. Zvanična inauguracija Centra održana je 11. oktobra 2007. godine u okviru Šeste  Ministarske konferencije „Životna sredina za Evropu“, održane u Beogradu od 10. do 12. oktobra 2007. godine. Centar za čistiju proizvodnju Srbije deluje u okviru Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Deo je UNIDO/UNEP mreže Centara za sirovinsku efikasnost i čistiju proizvodnju (RECP Net). Do sada je pomogao u primeni metodologije sirovinske efikasnosti i čistije proizvodnje u preko 70 kompanija u Srbiji i obučio više od 60 eksperata za čistiju proizvodnju.  Među preduzećima koja su uspešno primenila metodologiju uz našu pomoć su: Metalac, Knjaz Miloš, Imlek, Carnex, EPS, Zvezda-Helios, Bambi-Banat, Štark, Maxima, Sojaprotein, Tarkett, Umka, Unipromet, Delta Agrar Grupa, kao i, u okviru projekata sa lokalnom samoupravom, gradovi Pančevo i Čačak.

 

Sirovinska efikasnost i čistija proizvodnja podrazumeva primenu principa sprečavanja (prevencije) zagađenja na samom izvoru njegovog nastanka zamenom klasičnih rešenja koja tretiraju otpad na kraju proizvodnog procesa. Rezultati uvođenja čistije proizvodnje su uštede, smanjeni uticaj na životnu sredinu i bolja usklađenost sa zakonodavstvom.

Projekat je svesna i dobrovoljna odluka preduzeća da zameni klasične zahteve pri postizanju konkurentnosti i produktivnosti sa principom sprečavanja i smanjenja otpadnih tokova na sledeće načine:

  • racionalnijom upotrebom sirovina, vode i energije,
  • smanjenjem troškova proizvodnje,
  • smanjenjem količine otpada i emisije,
  • povećanjem stepena produktivnosti i boljeg kvaliteta proizvoda,
  • stvaranjem preduzeća koje će biti »prijatelj« životnoj sredini.

Misija CČPS je da promoviše koncept čistije proizvodnje u kompanijama u Srbiji, da podiže svest o važnosti održivog razvoja i čistije proizvodnje kao načinu postizanja tog cilja, da podiže kapacitete za uvođenje ČP u što više privrednih subjekata: jednom rečju, da postane čvorište za sve aktivnosti vezane za ČP.

 

Centar za čistiju proizvodnju radi i na regionalnim projektima uvođenja „Low Carbon“ tehnologija i „Održivi turizam“.

 

Pored projekata u Srbiji, Centar uspešno pruža konsultantske usluge i u inostranstvu i angažovani smo na projektima Međunarodne Finansijske Korporacije (IFC) u Srbiji, Rusiji, Hrvatskoj, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini i Ukrajini.

 

Više o radu Centra i rezultatima možete pronaći na ostalim stranama naše internet prezentacije.

 

Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail