print rss

Održana radionica "POSLOVNI MODEL HEMIJSKI LIZING "

07.07.2008.
Održana radionica

Pred više od 100 učesnika, u Privrednoj Komori Srbije, u organizaciji Centra za čistiju proizvodnju Srbije, uz partnerstvo sa različitim Odborima PKS, održana je radionica pod nazivom "POSLOVNI MODEL HEMIJSKI LIZING - NOVI PRISTUP ODRŽIVOM UPRAVLJANJU HEMIKALIJAMA".

Preuzmite prezentacije:

chl_concept_srp.pdfchl_concept_srp.pdf

cl_experiences_srps1.pdfcl_experiences_srps1.pdf

unido_role_in_chl_srps.pdfunido_role_in_chl_srps.pdf

 

Skup su pozdravili Dušan Stokić, sekretar Odbora za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Privredne komore Srbije, koji je istakao partnerstvo između Centra i PKS i istakao značaj projekta.
Valentina Rađenović, načelnica odeljenja za hemikalije Ministarstva za zaštitu životne sredine, govorila je o sinergiji između poslovnog modela HEMIJSKI LIZING i aktivnosti Minsitarstva, naročito u svetlu skorog usvajanja zakona o hemikalijama, kao i vezi između direktive EU - REACH i modela HEMIJSKOG LIZINGA. Ona, kao i Milosav Mladenović, šef Odseka za čistiju proizvodnju Ministarstva zaštite životne sredine preneli su podršku pomoćnika Ministra Aleksandra Vesića i ministarstva projektu.
Ivanka Popović, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta, istakla je važnost aktivnosti Centra za čistiju proizvodnju za ukupan naučno-istraživački i nastavu na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Objasnila je da su održivi razvoj i održiva hemija jedan od osnovnih strateških pravaca TMF, i da je upravo zbog toga ovaj fakultet prihvatio da bude institucija domaćin Centru.
Branko Dunjić, direktor Centra za čistiju proizvodnju predstavio je rezultate pilot projekta Čistija proizvodnja 2006., upoznao prisutne sa tokom projektom koji je u toku, ističući da u njemu učestvuje 9 kompanija i da se očekuju uštede u sirovinama, energiji i vodi od oko 10 %, kao i da će se količina otpada smanjiti i do 30 %.
Reinhard Joas, iz UNIDO-a, objasnio je suštinu poslovnog modela HEMIJSKI LIZING, tako što je na konkretnim primerima iz Austrije, Nemačke, Rusije, Egipta i Meksika pokazao da međusobno sarađujući i uspostavljajući novu jedinicu za plaćanje, isporučilac i korisnik hemikalije postižu ekonomsku dobit, značajno smanjujući količinu hemikalija koja se koristi. Uspostavljanjem nove osnove za plaćanje, gde korisnik ne plaća količinu, već efekat korišćenja hemikalije, i isporučilac i korisnik imaju obostrani ekonomski interes da, optimizujući procese, smanje količine hemikalija koje se u njima koriste.

Ferdinand Zotz, UNIDO, predstavio je način sklapanja ugovora između učesnika u projektu i istakao važnost međusobnog poverenja i zajedničkog rada.
Vojislavka Šatrić, nacionalni koordinator projekta za Srbiju, objasnila je faze uvođenja projekta. U prvom koraku, zainteresovane kompanije potpisuju pismo o namerama sa Centrom, posle cega se pristupa izboru procesa i partnera. Kada se zavrsi ova faza, potpisuje se trilateralni ugovor između partnera i Centra, kao nezavisnog tela za monitoring.
Više o HEMIJSKOM LIZINGU, kao i prezentacije sa ovog skupa možete naći na našoj web strani posvećenoj ovoj tematici.

Čitanja: 175 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail