print rss

Dodela sertifikata Delta Agrar Grupi

23.12.2014.
Dodela sertifikata Delta Agrar Grupi

 Kompanijama učesnicama u projektu sirovinski efikasnije i čistije proizvodnje iz Delta Agrar grupe (DAG) dodeljeni su UNIDO sertifikati.
Svečana dodela je obavljena u prostorijama Privredne komore Srbije, Terazije 23, 22. decembra 2014.
Prisutnima su se obratili Dušan Stokić, sekretar Centra za životnu sredinu PKS, Steliana Nedera, zamenik stalnog koordinatora UNDP, Wolfgang Wagner, zamenik ambasadora Austrije, Dr Branko Dunjić, direktor Centra za čistiju proizvodnju, Rade Ostojić, rukovodilac odeljenja za standarde i čistiju proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine i Aleksandar Živković, direktor razvoja i investicija DAG.

   
   
   

 

Bojana Vukadinović je predstavila rezultate projekta:
Učesnici projekta uvođenje RECP metodologije u okviru Delta Agrar-a bili su:

 

1.      DELTA AGRAR DOO BEOGRAD

2.      JEDINSTVO DOO APATIN

3.      AD KOZARA, BANATSKO VELIKO SELO

4.      AD NAPREDAK, STARA PAZOVA

5.      AD PODUNAVLJE, ČELAREVO

 

Projekat je obuhvatio četiri radionice sa devet predavača iz Centra za čistiju proizvodnju, Tehnološko-metalurškog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.,Radionice su obuhvatile teorijska predavanja, studije slučaja, razmenu iskustava sa domaćim i međunarodnim ekspertima, kao i između samih učesnika u projektu.

 

Organizovano je preko 20 poseta kompanijama od strane domaćih i inostranih eksperata, obezbeđena su merenja (termovizijska, protoka, osvetljenosti itd.), uz brojne konsultacije i sastanke na Tehnološko-metalurškom fakultetu i prepisku elektronskom poštom. Na projektu je bilo angažovano dvanaest eksperata za sirovinsku efikasnost i čistiju proizvodnju koji su bili i glavni nosioci rada u kompanijama, a spisak svih koji su radili na projektu naći ćete na stranicama ovog izveštaja.

 

 Pored rezultata koji su predstavljeni u ovom izveštaju u vidu opcija koje treba da pomognu u cilju  efikasnijeg korišćenje sirovina, energije i vode, ušteda i smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu, rezultat ovog projekta su i formirani timovi za čistiju proizvodnju u kompanijama i njihova obučenost sa dalji rad.

 

Identifikovano je ukupno 69 opcija sirovinske efikasnosti i čistije proizvodnje. Preliminarni rezultati pokazuju da bi se investicijom od 1,25 miliona EUR i periodom povraćaja od 3,8 godina, primenom svih opcija mogle postići sledeće uštede:

 

Smanjenje potrošnje električne energije za 1.730.MWh/god

Smanjenje potrošnje gasa za 270.000 m3/god

Smanjenje potrošnje uglja za 105 t/god

Smanjenje potrošnje vode za 4.102.350 m³

Smanjenje potrošnje energije bi za rezultat imalo i smanjenje potrošnje emisija u vidu smanjenja CO2 za 2.428 t/god.

 

Sve potrebne investicije, kao i uštede rezultat su preliminarne procene, a ne detaljnog proračuna. Stoga, može se desiti da dalji koraci pokažu malu razliku između procenjenih i stvarnih vrednosti.

Rezultati projekta mogu se postići samo ukoliko se realiziju i primene sve stavke predloženih opcija. Nadamo se da je očigledno da vrednost mogućih ušteda opravdava investiciju Delta Agrar Grupe u obezbeđivanje konsultantskih usluga Centra.U proračunima su korišćene cene koje su bile aktuelne u trenutku pisanja izveštaja (cena gasa od 0,34 €/Nm³, cena električne energije od 0,05 €/kWh, i cene ostalih energenata, vode i sirovina koje su navedene u izveštajima kompanija).
Na kraju, kompanijama su dodeljeni sertifikati.

 

Čitanja: 178 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail