print rss

Centar na 4. Nevskom ekološkom kongresu u Sankt Peterburgu

24.05.2011.
Centar na 4. Nevskom ekološkom kongresu u Sankt Peterburgu

Predstavnici Centra učestvovali su od 16. do 19. maja na 4. Nevskom ekološkom kongresu, održanom u Sankt Peterburgu, Rusija, kao i na regionalnom sastanku Centara za čistiju proizvodnju i sastanku međunarodne radne grupe za Hemijski lizing.

Kongres je organizovan u saradnji sa UNIDO, a otvorio ga je Sergej Mironov, predsednik ruske Dume. Glavni govor održao je g. Kandeh Yumkella, generalni direktor UNIDO koji je između ostalog rekao: "Potrebno je da iz osnova promenimo način kako proizvodimo, trošimo i razmenjujemo dobra. Tako ćemo "ozeleneti" naše ekonomije, naše strategije rasta i industrije, stvarajući zelena radna mesta, stimulišući zelene investicije i ohrabrujući zelene inovacije".

Pre Kongresa, na Regionalnom sastanku Centara za čistiju proizvodnju Istočne Evrope i Centralne Azije, Dr Branko Dunjić je ukratko izvestio o dostignućima srpskog Centra i o planovima za 2011. i 2012. godinu. Glavni deo sastanka posvećen je pisanju predloga projekata iz oblasti niskougljenične ekonomije/ekonomije otporne na klimatske promene, kao i na održivi turizam. Ti projekti će biti podneseni mogućim donorima (EU) na procenu.

18. i 19. maja, na sastancima međunarodne radne grupe za hemijski lizing (HL), Vojslavka Šatrić je prezentovala 2 tekuća projekta, ako i nekoliko projekata u pripremi. U ime Agencije za hemikalije Republike Srbije, radnoj grupi se zvanično obratila Sonja Roglić, koja je podržala projekat HL kao dobar alat za dotizanje održivog upravljanja hemikalijama.

Sastanku je prisustvovao i Dr Thomas Jakl, predsednik evropske agencije za hemikalije (ECHA).

Čitanja: 259 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail