print rss

Prezentacija Čistije proizvodnje u Kragujevcu

22.02.2011.
Prezentacija Čistije proizvodnje u Kragujevcu

Regionalna privredna komora Kragujevac u saradnji sa Centrom za čistiju proizvodnju Srbije u sali Regionalne privredne komore predstavnicima javnih i privatnih preduzeća prezentovali su projekat “Čistija proizvodnja u saradnji sa lokalnom samoupravom“.

O konceptu čistije proizvodnje, projektu, njegovom značaju i ciljevima govorili su Branko Dunjić, direktor Centra za čistiju proizvodnju Srbije, Bojana Vukadinović iz Centra za čistiju proizvodnju, Slobodan Cvetković, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja a ispred grada Kragujevca govorio je Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima.

Projekat čistije proizvodnje bavi se preventivnom strategijom zaštite životne sredine. Čistija proizvodnja je savremen pristup sprečavanju nastajanja zagađenja i predstavlja deo koncepta održivog razvoja koji vodi računa o ograničenju kapaciteta životne sredine da prihvati određenu količinu zagađujućih materija, a prvi korak u hijerarhiji upravljanja otpadom je minimizacija otpada. Zato je čistija proizvodnja dugoročna politika preduzeća - rekao je Branko Dunjić, direktor Centra za čistiju proizvodnju Srbije.

Javnim preduzećima i privatnim kompanijama ovaj projekat nudi ne samo ekološke aspekte već i uštede, a prema rečima direktora Centra iskustva je ušteda primenom jedne od opcija koja je i do 100 hiljada evra godišnje, jer s jedne strane kompanije povećavaju svoju konkurentnost, usklađuju svoje poslovanje sa zakonom i čine dobro za društvenu zajednicu a pri tom ostvaruju značajnu uštedu.

Danas prezentujmo projekat koji je već uspešno realizovan u Pančevu, trenutno sprovodi u Čačku a ove godine implementacija projekta bi trebalo da otpočne i u Kragujevcu. Cilj je da sva javna komunalna preduzeća ali i privatne kompanije na teritoriji grada funkcionišu i u budućnosti više pažnje posvete stanju i očuvanju životne sredine u našem gradu. Kroz mnogobrojne aktivnosti projekat radi na smanjenju svojih troškova i na povećanju svoje konkurentnosti. Na taj način ambijent privrede u Kragujevcu bio bi mnogo bolji nego sada. Projekat bi delom bio finansiran i iz budžeta grada Kragujevca iz Fonda za zaštitu životne sredine, a u zavisnosti od zainteresovanosti kragujevačkih javnih preduzeća i privatnih kompanija, njihove spremnosti da učestvuju u realizaciji, u narednih nekoliko meseci projekat bi mogao da počne sa realizacijom - istakao je Srđan Matović, član Gradskog veća.

Projekat “Čistija proizvodnja u saradnji sa lokalnom samoupravom“ je uspešno realizovan u Pančevu i Čačku. Prema rečima direktora Centra u Pančevu je ostvarena ušteda od oko 25 miliona eura na godišnjem nivou gde je bila uključena i Petrohemija koja čini 80 odsto uštede ali i sva ostala javna preduzeća a najveći pokazatelj da je projekat isplativ je to što se u tim gradovima nastavlja i ove godine.

Čistija proizvodnja predstavlja preventivni pristup u zaštiti životne sredine. Usvajanjem poslovanja u sklau sa principom čistije proizvodnje postižu se uštede i koristi na različite načine: racionalnom upotrebom sirovina, vode i energije, smanjenjem troškova proizvodnje, smanjenjem količine otpada i emisije, povećanjem stepena produktivnosti i boljeg kvaliteta života. Čistija proizvodnja je ključni korak u postizanju održivog razvoja.

Čitanja: 538 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail