print rss

Predstavljeni rezultati projekta u Pančevu

27.01.2011.
Predstavljeni rezultati projekta u Pančevu

Predstavnici lokalne samouprave, i organizacije UNIDO uručili su , na svečanosti održanoj 25. januara u Opštini Pančevo, sertifikate kompanijama i preduzećima u Pančevu koje su učestovovale u projektu „Čistija proizvodnja“. Ovaj projekat, u kojem je učestvovalo 9 preduzeća iz Pančeva, zasnovan je na prevenciji i smanjenju zagađenja na samom izvoru njegovog nastanka.

Kroz projekat „Čistija proizvodnja“ sačinjen je predračun za potrebne investicije u Zelenilu, Mladosti, ATP-u, Vodovodu, Higijeni, Direkciji, Grejanju, Petrohemiji i kompaniji Božić i sinovi koje bi doprinele smanjenju zagađenja i energetskim uštedama unutar svakog preduzeća. Prema proračunima za ovih devet preduzeća potrebno je oko 30 miliona evra investicija. Povraćaj investicija planiran je za oko 4 godine, dok bi godišnje uštede bile značajne. Takođe smanjilo bi se aerozagađenje na samom izvoru njegovog nastanka. Najveća investicija bila bi potrebna Petrohemiji oko 25 miliona evra.

- Jedna od ideja je da se vodena para koja je se do sada zagrevala u pregrevačima i trošila mnogo gasa i azota, da se sada iskoristi toplota tih dimnih gasova peći i da se na konto te toplote vrši pregrevanje koja se dalje koristi za pokretanje turbina. Smanjenje i uštede gasa bi bile za 15 miliona kubnih metara godišnje, dok bi smanjenje emisije ugljen dioskida bilo 32 hiljade tona godišnje izjavio je Vladimir Paunović iz HIP Petrohemije.

Pančevačko komunalno preduzeće „Mladost“ je u toku ovog osmomesečnog projeta ostvarilo uštede. Smanjena je potrošnja vode na bazenu, i to bez investicionog ulaganja.

- Sve što smo radili, edukacijom ljudi i to bez ulaganja. Nismo uložili ni dinar koji bi trebali za svakodnevno praćenje kvaliteta vode. Mogli smo i veće uštede, ali nismo ništa radili na uštrb kvaliteta jer se naša voda u bazenima tretira kao voda za piće kazala je Zorica Markov, iz JKP „Mladost“.

Projekat „Čistija proizvodnja“ trajao je 8 meseci. Obuhvatio je 6 radionica za predstavnike kompanija i konstultante. Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović izjavila je da je dužnost lokalne samouprave da predvodi proces zaštite životne sredine.

- Sa preduzetim aktivnostima na svim nivoima, u Pančevu je, čini mi se kao neko kao živi ovde, ali i prema rezultatima ozbiljnih istraživanja, došlo do poboljšanja ekološke slike. Odlična saradnja sa Centrom za čistu proizvodnju uspostavili smo mrežu „čistih“ kompanija u Pančevu, čime smo se dodatno približili evropskim integracijama navela je gradonačelnica Vesna Martinović.

Država u saradnji sa Centrom za čistiju proizvodnju i Tehnološkim fakultetom namerava da povećava produktivnost i konkurentnost industrije u Srbiji.

- Centar je u proteklom periodu, ostvario dobre rezultate. Prošle godine je prvi put jedna lokalna samouprava ušla u ovaj projekat. Mogu reći ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine, mene lično ali i ministra Dulića, da smo izuzetno zadovoljni da je jedna lokalna samouprava prepoznala, na čelu sa gradonačelnicom Vesnom Martinović, važnost ovakvog projekta dodao je Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

Centar za čistiju proizvodnju je član  UNIDO/UNEP  mreže nacionalnih centara za efikasno korišćenje resursa i čistiju proizvodnju (RECP Net). Rukovodilac projekta Petra Švager kazala je da je UNIDO veoma zadovoljan sa rezultatima koje je postigao u Srbiji.

- Kao što je i gradonačelnica rekla, čistija proizvodnja nisu samo reči. Sada smo se potrudili i uključili ljude iz kompanije i preduzeća u ovakav jedan projekat. Naravno to je samo prvi korak u rešavanju problema. I, ako pogledate brošuru tu ima mnogo opcija i rešenja, ali one pre svega moraju biti implementirane. Mora biti investicija , ali i političke podrške pošto se pre svega radi o javnim firmama. Nadam se kada dođem za godinu ili dve, da ćemo videti veliki napredak izjavila je Petra Švager, rukovodilac projekta „UNIDO“.

Sva preduzeća iz Pančeva koja su učestovala u ovom projektu dobila su sertifikate. Glavni donatori ovog projekta su Vlade Austrije i Slovenije. Predstavnici ambasada, Wolfgang Wagner (Austrija), savetnik i Slobodan Šešum, savetnik za ekonomska pitanja, Slovenija, pozdravili su okupljene i izrazili svoju podršku projektu.