print rss

Centar na skupu "Uvođenje čistije proizvodnje i povećanje energetske i sirovinske efikasnosti"

15.10.2010.
Centar na skupu

U okviru 7. sajma zaštite životne sredine "EcoFair 2010" održan je stručni skup: "Uvođenje čistije proizvodnje i povećanje energetske i sirovinske efikasnosti kao put ka povećanju konkurentnosti".

Sajam "Ecofair 2010" okuplja učesnike iz oblasti zaštite životne sredine, uključujući i industriju reciklaže, obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom. Ovaj stručni skup su organizovali Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije i Beogradski sajam u saradnji sa Centrom za čistiju proizvodnju, Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja i Privrednom komorom Srbije.

Skup je otvorio potpredsednik Vlade Srbije, g. Đelić, koji je, između ostalog objasnio da je primena čistije proizvodnje, zajedno sa razvojem savremenih tehnologija i racionalnim korišćenjem energije i sirovina, neophodna za dostizanje postavljenih ciljeva u oblastima smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, povećanja energetske efikasnosti i povećanja obima korišćenja obnovljivih izvora energije.

Ivanka Popović, dekan TMF, govorila je o ulozi nauke u dostizanju održivog razvoja.
Branko Dunjić je predstavio vezu između čistije proizvodnje i konurentnosti preduzeća, i dosadašnje rezultate na uvođenju ovog koncepta zaštite životne sredine u Srbiji. Posebnu pažnju posvetio je projektima u saradnji sa lokalnom samoupravom. Više o tome možete pročitati ovde: poziv lokalnim samoupravama
Rade Ostojić je, kao predstavnik Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, govorio o dobrovoljnim instrumentima (među njima i čistija proizvodnja, ali i EMAS, ISO 14001, eko znak) kao alatima za povećanje konkurentnosti.
Nataša Jovanović je govorila o aktivnostima na čistijoj proizvodnji u koncernu BAMBI-BANAT. Ona je rekla da je BAMBI u projekte čistije proizvodnje već investirao 1,120,000 EUR, a da su uštede na godišnjem nivou 360,000 EUR, s tim što je povraćaj sredstava na projektima vezanim za TNG 4 godine, za električnu energiju  3 godine, dok se investicije u uštedu vode vrate za 8 meseci. Takođe, naglasila je Jovanović, u BAMBIJU su u toku probe u okviru projekta "Hemijski lizing" na optimizaciji lepljenja ambalaže, u partnestvu sa HENKELOM. Ovaj projekat sprovodi CČP Srbija.

Gradonačelnica Pančeva, Vesna Martinović je govorila je o iskustvima Grada Pančeva na projektu, koji se upravo završava, i predstavila preliminarne procene o uštedama. Više o tome možete pročitati na zvaničnoj prezentaciji Pančeva.
Na kraju, poptredsednica Globalnog dogovora u Srbiji, Snežana Petrović, predstavila je ovu organizaciju koja okuplja 66 društveno odgovorne kompanije. Globalni dogovor Srbija proglašen je kao treća najbolja asocijacija u svetu od strane UN.

Čitanja: 156 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail