print rss

POTPISAN MEMORANDUM O ČISTIJOJ PROIZVODNJI

18.12.2009.
POTPISAN MEMORANDUM O ČISTIJOJ PROIZVODNJI


P
redstavnici Grada Pančeva, Centra za čistiju proizvodnju Srbije, HIP „Petrohemija“ i osam javnih preduzeća sa teritorije Pančeva potpisali su danas Memorandum o realizaciji projekta „Čistija proizvodnja u saradnji sa lokalnom samoupravom“.  Memorandum su potpisali gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović, direktor „Petrohemije“ Saša Pavlov, direktor Centra za čistiju proizvodnju dr Branko Dunjić, kao i direktori javnih komunalnih preduzeća.


Obraćajući se prisutnima, gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović istakla je da je ovo korak u susret rešenju pitanja zagađenja. „Za neke je ovo tek početak, za neke nastavak ekološki odgovornog poslovanja. Ipak, ovo je jedan od ključnih koraka u rešavanju višedecenijskog problema Pančeva. Nadam se da ćemo već naredne godine, na prvoj prezentaciji rezultata, moći da predstavimo javnosti dostignuća kompanija na planu ušteda u proizvodnji i smanjenja zagađenja“, naglasila je Vesna Martinović.


Direktor Centra za čistiju proizvodnju dr Branko Dunjić istakao je da je Pančevo prva lokalna samouprava u Srbiji koja je na ovakav način pristupila unapređenju poslovanja i smanjenju negativnih uticaja na životnu sredinu. „Čistija proizvodnja predstavlja prevenciju štetnih uticaja na životnu sredinu putem optimizacije proizvodnih procesa. Sada kompletna odgovornost leži na kompanijama, a domaći i međunarodni eksperti Centra pružiće podršku u ovladavanju metodologijom za racionalnije korišćenje resursa, uz ostvarivanje koncepta čistije proizvodnje u praksi. Takođe, obučićemo i lokalne eksperte koji će moći dugoročno da budu na raspolaganju pančevačkoj privredi“, istakao je Dunjić.


Direktor HIP „Petrohemija“ Saša Pavlov naglasio je da ova kompanija već čini napore da unapredi svoju proizvodnju i da će se taj proces nastaviti. „Nadamo se da ćemo valorizovati rad naših stručnjaka i da ćemo kroz ovaj projekat postići dalja unapređenja. To je za Petrohemiju, kao velikog izvoznika, od izuzetnog značaja“, rekao je Pavlov.


Predstavnici „Azotare“ iskazali su spremnost da se priključe realizaciji ovog projekta, a potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Rafinerije nafte Pančevo. Projekat „Čistija proizvodnja u saradnji sa lokalnom samoupravom“ otvoren je tokom narednih 60 dana za pristupanje svim zainteresovanim kompanijama sa područja Pančeva.

Fotografije sa događaja možete preuzeti klikom na sliku:


pancevo171209
Share

Čitanja: 156 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail