print rss

Dodeljeni sertifikati UNIDO za projekat "Čistija proizvodnja 2009-1"

23.11.2009.
Dodeljeni sertifikati UNIDO za projekat

Dobitnici sertifikata su Koncern „Bambi – Banat“ Beograd, Tarket d.o.o Bačka Palanka, AgroSava chemical Beograd, AD Imlek Padinska Skela, Galeb Grup Šabac, FŽV Želvoz Smederevo, DP DES Beograd, Carnex ad Vrbas, Maxima Lučani, Knjaz Miloš Aranđelovac i Zvezda Helios Gornji Milanovac  

U Privrednoj komori Srbije dodeljene su nagrade za uspešno završen projekat „Čistija proizvodnja u 2009.“, a 11 kompanija koje su uspešno sprovele projekat dobile su posebne sertifikate i priznanja.

Ovo je druga godina sprovođenja ovog projekta, čiji je koordinator Centar za čistiju proizvodnju Srbije kao deo Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu. Njegovo osnivanje pomogao je UNIDO (organizacija UN za industrijski razvoj), donatori projekat „Čistija proizvodnja 2009.“ su Slovenija i Austrija, a partneri na projekti su Privredna komora Srbije i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

-Ovaj projekat bez sumnje je dobar za zaštitu čovekove okoline, ali dobar je i za kompanije koje ga sprovode, jer im omogućava velike uštede i druge benefite – rekao je dr Branko Dunjić, direktor Centra za čistiju proizvodnju Srbije. - Ovogodišnja ušteda 11 kompanija koje su ga sprovodile iznosi 2,8 miliona evra, potrošnja električne energije smanjena je za 4.000 mega vata, potrošnja vode za 700.000 kubika, uštedelo se i milion tona gasa, emisija CO2 manja je za 7.700 tona godišnje, a količina čvrstog otpada smanjena je za 220.000 kilograma. Čistiju proizvodnju po ovom projektu kod nas primenjuje 26 kompanija, a očekivanja su da će već sledeće godine taj broj biti znatno veći.

Pozdravljajući dobitnike predstavnici ambasada Slovenije (Slobodan Šošum) i Austrije (Wolfgang Wagner) najavili su dalju podršku ovom i sličnim projektima i istakli da puno očuvanje čovekove sredine uspešno je kada o tome brine lokalna zajednica i privatni kapital. Petra Švager, iz UNIDO, govorila je kako podrška „zelenoj industriji“ i očuvanje čovekove okoline sve više dobija na važnosti, a firme koje sprovode ovaj program štede na resursima i ostvaruju veće profite. Ivanka Popović, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta, naglasila je da ovaj projekat pokazuje kako uspešno mogu da se povežu nauka i kompanije, a Dušan Stokić, sekretar Odbora za zaštitu životne sredine i održiv razvoj u PKS, ukazao je da su kompanije koje su sprovele „zeleni rpogram“ poboljšale svoju konkurentnost i pokazale svoju društvenu odgovornost. Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja podržao je rad Centra, zahvalio donatorima i UNIDO-u, i podsetio na set zakona koji je ovog leta usvojen u Skupštini Srbije

Završnoi izveštaj može se preuzeti ovde: Završni izveštaj 2009-1

Fotografije sa svečanosti možete pogledati i preuzeti ovde:

Zavrsna konferencija 2009 fotografije

 

Čitanja: 169 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail