print rss

Prateći program konferencije Životna sredina za Evropu "Ka cirkularnoj ekonomiji u Jugoistočnoj Evropi"

05.09.2016.
Prateći program konferencije Životna sredina za Evropu

Regionalna mreža nacionalnih centara za čistiju proizvodnju Jugoistočne Evrope iz Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Moldavije i Srbije tokom konferencije Životna sredina za Evropu u Batumiju organizovala je prateći program "Ka cirkularnoj ekonomiji u Jugoistočnoj Evropi"

Ovaj prateći program, održan u sredu, 8. juna, 2016 u Radisson Blu Hotelu u Batumiju, okupio je stručnjake iz međunarodnih organizacija i regionalne mreže Nacionalnih Centara Čistije Proizvodnje jugoistočne Evrope da bi predstavili primere  najbolje prakse sirovinski efikasne i čistije proizvodnje sa fokusom na održivi turizam, hemijski lizing  i proizvodnju sa niskom emisijom ugljen-dioksida.

Sastanak je započeo obraćanjem uglednih gostiju: Slavena Dobrovića, ministra zaštite životne sredine Hrvatske, Guntera Liebela, generalnog direktora za zaštitu životne sredine u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva, životne sredine i upravljanje vodama Austrije i Senada Oprašića, šefa Odeljenja za zaštitu životne sredine u Ministarstvu trgovine i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Bosne i Hercegovine. Oni su istakli potrebu za cirkularnom ekonomijom u jugoistočnoj Evropi i značaj mreže nacionalnih centara za čistiju proizvodnju u tranziciji ka sirovinski efikasnijoj ekonomiji.

Nakon toga je Johanes Fresner, generalni direktor konsultantske kuće Stenum iz Austrije predstavio koncept i značaj cirkularne ekonomije i prezentovao neke primere dobre prakse u različitim aspektima cirkularne ekonomije.

Zatim je Branko Dunjić, direktor Centra za čistiju proizvodnju Srbije, predstavio uspešne primere koncepta hemijskog lizinga u Srbiji.

Kasnije je Danijel Scalatchi iz NCČP Moldavije predstavio primere proizvodnje sa niskom emisijom ugljen-dioksida u Moldaviji.

Konačno, Goran Romac direktor Hrvatskog centra za čistiju proizvodnju je predstavio rezultate projekta održivog turizma u Hrvatskoj.

Na kraju, gosti su iskoristili priliku da postave pitanja prezenterima u vezi cirkularne ekonomije, što je dovelo do otvorene diskusije i razmene ideja.

Čitanja: 118 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail