print rss

Druga radionica u okviru projekta žCompetitiveness through Cleaner Production”

29.03.2016.
Druga radionica u okviru projekta žCompetitiveness through Cleaner Production”

Druga radionica u okviru projekta „Competitiveness through Cleaner Production” u zajedničkoj organizaciji Automobilskog klastera Srbije -  AC Serbia i Centra za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu održana je 25. marta 2016. godine u prostorijama kompanije “Elektrovat” u Čačku.

Obuci su prisustvovali predstavnici 5 kompanija iz automobilskog sektora, kompanije “Elektrovat” kao i eksperti Centra za čistiju proizvodnju.

Na početku je Direktor Centra za čistiju proizvodnju, Dr. Branko Dunjić, pozdravio učesnike i ukratko obrazložio ciljeve projekta, kao i program Druge radionice.

Nakon toga se učesnicima skupa predstavio domaćin, kompanija „Elektrovat“ čije su primarne delatnosti elektroenergetika, automatizacija i upravljanje proizvodnim procesima, kao i scensko osvetljenje i mehanike za pozorišta, televizijska i filmska studija.

Potpuna posvećenost i izlazak u susret najrazličitijim i najdelikatnijim tehničkim i poslovniom zahtevima investitora je prepoznatljiva na tržištu od strane klijenata.

Elektrovat se svrstava u red srednjih preduzeća, sa 55 stalno zaposlenih osoba, dok je u kompletan proizvodni lanac uključen veći broj kooperanata iz elektro i mašinskih delatnosti, tako da Elektrovat poseduje izuzetno zavidan kapacitet u proizvodno-izvođačkom smislu i predstavlja veliku porodicu koja u toku realizacije većih projekata broji i preko 100 zaposlenih. Kompanija je društvo u potpuno privatnom vlasništvu i poseduje savremeno opremljene poslovne prostore u Beogradu i Čačku.

Zatim je gospodin Luka Naglić, UNIDO ekspert za čistiju proizvodnju, ukratko predstavio tehnologiju rada toplotnih pumpi i mogućnosti uštede energije za grejanje objekata putem prinmene toplotnih pumpi. Takođe su upoređene cene razlićitih energenata i predstavljene mogućnosti toplotnih pumpi u industrijskim aplikacijama. 

Nakon toga su učesnici Druge radionice u okviru projekta „Competitiveness through Cleaner Production” obišli proizvodne pogone kompanije “Elektrovat”. Na licu mesta su mogli da se uvere u način funkcionisanja Solarne elektrane kao i Building Management Sistema koji objedinjuje sve kontrolne funkcije zgrade u smislu upravljanja grejanjem, hlađenjem, osvetljenjem, kao i kontrolu rada brisoleja i toplotnih pumpi.

Zatim su kompanije koje učestvuju u projektu su predstavile dosadašnje aktivnosti na Projektu.

Prva se učesnicima radionice predstavila kompanija Turbo Servis iz Užica, koja je je lider na tržistu u prodaji i servisu turbokompresora, viskoventilatora i pumpi za vodu kako u Srbiji, tako i u zemljama u okruženju. Pored ovih proizvoda u ponudi ima interkulere, hladnjake, termostate, klima kompresore i ostale delove za klimatizaciju i hlađenje motora putničkog i teretnog programa. Kompanija je predstavila svoj proizvodni proces, potrošnju energenata i sirovina, kao i planove u oblasti energetske i sirovinske efikasnosti.

Druga po redu se predstavila kompanija “Eurozeit” iz Sremske Mitrovice, koja je specijalizovana za usluge outsourcinga proizvodnje i montaže kablova u automobilskoj industriji, bilo gotovih proizvoda ili komponenti po zahtevima kupca. Kompanija je predstavila svoj proizvodni proces, motive za učešće u ovom Projektu, kao i najveće probleme koje očekuje da će tokom projrkta rešiti. Prikazana je potrošnja energenata, kao i inicijlni predlog opcija u oblasti energetske i sirovinske efikasnosti.

Kao treća se predstavila kompanija „Zastava Inpro“, koja proizvodi i montira:

1.         Lako teretne prikolice:  .

2.         Lake čelične konstrukcije različitih namena:

3.         Alate za održavanje vozila:

4.         HTZ opremu, cerade za prikolice, kamione kao i tende i štamparske usluge.

Kompanija je predstavila svoj proizvodni proces, potrošnju električne enrgije i vode, kao i upravljanje otpadom.

Nakon prezentacija se razvila živa diskusija učesnika radionice o različitim tehnološkom rešenjima energetsku i sirovinsku efikasnost, kao i za upravljanje otpadom.

Na kraju radionice je gospodin Nenad Božić, UNIDO ekspert za čistiju proizvodnju, ukratko predstavio mogućnosti za uštedu energije u sistemima za proizvodnju komprimovanog vazduha. Učesnici radionice su bili u prilici da se upoznaju sa načinom prorčuna uštede energije redukcijom curenja komprimovanog vazduha.

 

Realizaciju projekta finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

 

Čitanja: 174 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail