print rss

Završna konferencija projekta EPS-2

27.11.2013.
Završna konferencija projekta EPS-2

U utorak, 26. 11. 2013. održana je konferencija povodom predstavljanja rezultata ,,Čistija proizvodnja u IPPC postrojenjima EPS'', u Privrednoj komori Srbije, na kojoj su i dodeljeni sertifikati termoenergetskim postrojenjima u okviru JP EPS-a, učesnicima projekta.

U ime firme TEKO A sertifikat je primio Dragan Simić, iz firme TE Kostolac A, za firmu TEKO B ona je uručena Draganu Živiću, direktoru TE Kostolac B. Za preduzeće RB Kolubara, Prerada – Toplana sertifikat je dobio Aleksandar Milićević, direktor Ogranka Prerada – Vreoci, za TE-TO Novi Sad, priznanje je uručeno Nedeljku Broćeti, rukovodiocu službe održavanja, iz firme TE-TO Zrenjanina, priznanje je primila Marina Marić, inženjer zaštite životne sredine i za firmu TE-TO Sremska Mitrovica sertifikat je dobio Goran Ranković, rukovodilac proizvodnje.

Otvarajući konferenciju, Milivoje Miletić, savetnik predsednika PKS, je istakao da asocijacija privrede podržava kontinuiranu akciju čistija proizvodnja. Po njegovim  rečima u toj akciji je veoma bitna zaštita životne sredine, a uz to PKS je i zagovornik energetske efikasnosti. 

Govoreći na konferenciji Juerg Staudenman, zamenik stalnog koordinatora UN u Srbiji, je naglasio da u ovoj akciji veoma važno mesto zauzima efikasnije korišćenje energije i prirodnih resursa. Sve ovo što se radi, rekao je on, vodi nas ka cilju da budemo bliže ,,zelenoj ekonomiji''.Takodje je istakao značajnu ulogu Centra i UNIDO na dostizanju tog cilja, i čestitao dobitnicima sertifikata. 

Jovana Jarić, posebni savetnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine, je dodala da se projekti o čistijoj proizvodnji stalno šire, iako nisu zakonska obaveza. Ona je istakla da je od njenog dolaska u Ministarstvo, upoznavanje sa radom Centra “najprijatnije iznenađenje” i da Ministarstvo namerava da iskoristi strucnost Centra za dalje projekte. 

 

Wolfgang Wagner, zamenik ambasadora Austrije u Srbiji, je podvukao da Austrija već pet godina podržava akciju čistija proizvodnja u Srbiji. Ona se primenjuje u malim i velikim preuzećima i svuda daje dobre rezultate. Pohvalio je Centar i naglasio svoje zadovoljstvo postignutim rezultatima.

 

Prema mišljenju Ivanke Popović, prorektora za nauku Univerziteta u Beogradu, ako je EPS primer dobre prakse za sprovođenje akcije čistija proizvodnja, onda ni druge firme nemaju šta da čekaju, već treba da se uključe u ovaj projekat.

 

 

 

Radeći na ovaj način preduzeća treba da poboljšaju svoj ekonomski položaj, naglasio je Branko Dunjić, direktor Centra za čistiju proizvodnju. Govoreći o konceptu ,,zelene ekonomije'', naglasio je da je njegov sastavni deo concept “zelene industrije”. Sa konceptom  ,,zelene industrije'' otvara se mnogo radnih mesta. Dakle, naš najveći problem, a to je nezaposlenost možemo rešiti razvojem nove, zelene i “ozelenjavanjem” postojeće industrije. Ovaj koncept posebno promoviše UNIDO.

 

Predstavljajući rezultate projekta ,,Čistija proizvodnja u IPPC postrojenjima EPS'', Bojana Vukadinović, iz Centra za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta je istakla da se kroz sprovođenje ove akcije postižu velike uštede. Po njenim rečima to je i prvi korak za zaštitu životne sredine.

 

S obzirom na važnost kompanije EPS za Srbiju, na projektu je učestvovalo 11 domaćih i međunarodnih eksperata za čistiju proizvodnju, energetsku efikasnot i efikasno korišćenje resursa. Tokom ovog projekta, kako je rečeno, identifikovane su 72 opcije, a rezultati pokazuju da je za svih šest postrojenja bila investicija od 93 miliona sa periodom vraćanja od četiri godine. Za to vreme moguće je postići sledeće uštede:  530.000 tona uglja godišnje, 710.000 kubnih metara vode, 113.000 kubnih metara gasa i 26 GWh električne energije godišnje.

 

Konferenciju, na kojoj je moderator bio Slobodan Petrović, sekretar Udruženja energetike i energetskog rudarstva PKS, organizovali su Privredna komora Srbije i Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko – metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji da Ministarstvom energetike, razvoja i zastite zivotne sredine Republike Srbije, uz podršku Organizacije Ujedinjenih nacija za indutrijski razvoj (UNIDO).

Čitanja: 149 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail