print rss

Održan skup POSLOVNI MODEL HEMIJSKI LIZING – PUT KA ODRŽIVOM UPRAVLJANJU HEMIKALIJAMA

27.04.2009.
Održan skup POSLOVNI MODEL HEMIJSKI LIZING  – PUT KA ODRŽIVOM UPRAVLJANJU HEMIKALIJAMA

U petak, 24. aprila u zgradi ENERGOPROJEKTA na Novom Beogradu, u zajedničkoj organizaciji UNIDO, Centra za čistiju proizvodnju, Srpskg hemijskog društva i Privredne komore Srbije, uz pomoć Energoprojekta, održan je stručni skup pod nazivom: HEMIJSKI LIZING - PUT KA ODRŽIVOM UPRAVLJANJU HEMIKALIJAMA.

Pred oko 150 učesnika g-đa Valentina Rađenović, Načelnik odeljenja za upravljanje hemikalijama Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja izložila je novine u zakonodavstvu koje se odnose na materiju upravljanja hemikalijama. Između ostalog, naglasila je da je hemijski lizing prepoznat kao jedan od načina za dostizanje održivog upravljanja hemikalijama, kao i da će Centar za čistiju proizvodnju Srbije biti jedan od nosilaca aktivnosti u projektu SAICM u Srbiji.
Dr Ilija Brčeski sa Hemijskog fakulteta u Beogradu upoznao je prisutne sa alarmantnom situacijom u oblasti upravljanja hemikalijama u Srbiji.
Petra Schwager (UNIDO) je prezentovala presek stanja projekta Hemijskog lizinga u pilot zemljama, kao i ostale međunarodne aktivnosti u ovoj oblasti, i najavila skup SAICM u Ženevi u junu 2009. godine.
Jill Kaufmann Johnson, izvršni direktor firme Chemical Strategies Partnership, (SAD) predstavila je jedan inovativni način rešavanja upravljanja hemikalijama u SAD, kao i skrivene troškove hemikalija u kompanijama.
Reinhard Joas, iz firme BiPRO, Nemačka, predstavio je razloge zbog kojih nemačka vlada podržava projekat Hemijskog lizinga, kao i praktične primene ovog modela.
Aleksandar Starcev, direktor Nacionalnog centra za čistiju proizvodnju Ruske federacije, pričao je o rezulatima primene modela u Rusiji.
Radovan Radojević, teritory manager firme Ecolab naglasio je da ova kompanija već duže vreme primenjuje ovaj model i kao primer naveo je saradnju sa firmom Carlsberg Srbija.
Na kraju, Vojislavka Šatrić, nacionalni koordinator projekta u Srbiji, predstavila je planove Centra za pilot projekat Ecolab - Knaz Miloš, za zamenu mokrog podmazivanja konvejera suvim, kao i očekivane uštede i uticaj na životnu sredinu.

Prezentacije (u pdf formatu) možete preuzeti na linku: Prezentacije
Čitanja: 163 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail