print rss

Potpisani Ugovori o saradnji između Centra i 11 kompanija

20.03.2009.
Potpisani Ugovori o saradnji između Centra i 11 kompanija

Ugovor o učešću u Projektu uvođenja čistije proizvodnje potpisalo je jedanaest kompanija sa Centrom za čistiju proizvodnju, osnovanom pri Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu uz podršku Organizacije UN za industrijski razvoj (UNIDO)

Domaćinsko poslovanje prema novcu želimo da prenesemo i na ostale aspekte poslovanja, sa jednim ciljem: čista Srbija, rekao je predstavnik kompanije Tarket iz Bačke Palanke, najvećeg na svetu proizvođača podnih obloga, obrazlažući svoje motive za učešće u Projektu uvođenja čistije proizvodnje. Predstavnik Želvoza iz Smedereva rekao je da većinski vlasnik, bukureštanska kompanija koja ima fabrike širom Evrope, u njima već sprovodi ovaj projekat, dok je predstavnica kompanije Knjaz Miloš iznela očekivanja da ''u teškoj godini koja je već počela ovaj projekat može da pomogne da dođemo do pouzdanog proizvoda uz smanjenu količinu upotrebe skupih hemikalija''. Hju Mek Rejnolds iz Karneksa ukazao je da je ta kompanija već integrisana u sistem ''od njive do trpeze'', a da potpisivanjem Ugovora žele da nastave odgovorno poslovanje za dobrobit i okoline i kompanije. Osim ovih, Ugovor o učešću u Projektu uvođenja čistije proizvodnje u Privrednoj komori Srbije potpisali su još:

  • Agrosava Chemicals -Beograd/Šimanovci,
  • Bambi - Požarevac,
  • Des - Beograd,
  • Maxima - Lučani,
  • Galeb Metalpack - Šabac,
  • Zvezda Helios - Gornji Milanovac i
  • Imlek - Beograd.

Privredna komora Srbije podržava ovaj projekat, rekao je potpredsednik dr Stojan Jevtić, jer on omogućava da se smanji nekontrolisana potrošnja resursa preventivnim delovanjem, a bolja kontrola procesa proizvodnje smanjuje skrivene troškove i omogućava veći stepen održivosti u odnosu na klasične tehnologije.

FOX Vesti u 18 o projektu Čistija proizvodnja, 26. marta 2009.

Milosav Mladenović iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja podsetio je da je Vlada Srbije u februaru usvojila Strategiju čistije proizvodnje, a dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu Ivanka Popović istakla je važnost lokalnog delovanja i želju i Fakulteta i Ministarstva da se ''projekat u koncentričnim krugovima širi po Srbiji i bude opšteprihvaćen''.

Direktor centra za čistiju proizvodnju dr Branko Dunjić predstavio je dosadašnje etape projekta i izrazio očekivanje da aktivnosti sprovedene prošle godine u osam kompanija do sredine ove godine daju uštede od 3500MWh električne energije, 100 000 kubnih metara vode, 40 000 kubnih metara gasa i 500 tona tečnog goriva. Ako smo za godinu dana u osam kompanija uštedeli milion evra, onda smo uspeli, kaže dr Dunjić.

Na svečanosti su uručeni i UNIDO sertifikati grupi od petnast novih  sertifikovanih konsultanata za čistiju proizvodnju. Uz dosadašnjih 12 konsultanata, oni su, po rečima dr Dunjića, najvažniji deo Centra za čistiju proizvodnju jer oni na terenu pomažu firmama da uspešno sprovode strategiju Projekta.

Fotografije sa svečanog potpisivanja možede videti ovde:


potpisivanje ugovora 20-3-09

Čitanja: 149 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail