print rss

Održana svečana dodela UNIDO sertifikata u projektu Čistija proizvodnja 2008-1

23.12.2008.
Održana svečana dodela UNIDO sertifikata u projektu Čistija proizvodnja 2008-1

U četvrtak, 18. decembra 2008. godine u Privrednoj komori Srbije, održana je prezentacija rezultata i uručivanje UNIDO sertifakata kompanijama učesnicama projekta Čistija proizvodnja 2008-1.

Vesti u 6, FOX TV, 18. decembar 2008.

Predstavnici ambasada zemalja donatora, Slovenije, Jadranka Šturm-Kocjan, i Austrije Ulrike Hartman, izrazili su zadovoljstvo rezultatima projekta, kao i podršku Centru za dalji rad.

Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra, istakao je da je Centar za čistiju proizvodnju strateški partner Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. Čestitajući  direktorima kompanija, koje su uspešno završile program potvrđen sertifikatom, Vesić je iskazao očekivanje da će narednih godina mnogo veći broj srpskih preduzeća prepoznati prednosti čistije proizvodnje i da će uz  svoju ekonomsku dobit, istovremeno  pozitivno uticati i na održivi razvoj i zaštitu životne sredine u našoj zemlji.

Mihajlo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije, ukazao je na činjenicu da se povećanjem proizvodne efikasnosti podiže i konkurentnost, posebno u malim i srednjim preduzećima, kao i sposobnost lakšeg prihvatanja standarda zaštite životne sredine i privlačenja stranih investicija,

Predstavnik Univerziteta u Beogradu, prorektor Dr Neda Bokan, zahvalila je članici Univerziteta, Tehnološko-metalurškom fakultetu na podršci koju pruža Centru i naglasila opredeljenje ove visokoškolske ustanove da školuje stručnjake na principima održivog razvoja.

Petra Švager, menadžer projekta UNIDO, prenela je iskustva uvodjenja Čistije proizvodnje u zemljama u regionu, kao i očekivanja u budućem periodu, sa posebnim osvrtom na uticaj globalne finansijske krize i kako Čistija proizvodnja može pomoći kompanijama da je prevaziđu sa što manje posledica.

Dr Branko Dunjić, direktor Centra za čistiju proizvodnju, rekao je da projekat trajao osam meseci i da u njemu sarađuju timovi formirani u preduzećima, zajedno sa nacionalnim i međunarodnim ekspertima za čistiju proizvodnju. Suština je da osim kompanijskog menadžmenta, u ovom poslu učestvuje i što veći broj zaposlenih radnika. Do sada je učestvovalo 15 preduzeća (6 u pilot projektu, 9 u upravo završenom ciklusu), a rezultati govore, naglasio je Dunjić, da se uz smanjenje količine otpada, potrošnje energije i vode do 30 odsto, ostvaruje dobit i do sedam procenata godišnjeg neto profita preduzeća, pa se sredstva koja su firme uložile, vraćaju u proseku za manje od dve godine. On je najavio i novi poslovni model hemijskog lizinga, koji se odnosi na potrošnju hemikalija, a  nastao je na osnovu ideje čistije proizvodnje i sprečavanju zagađenja, umesto otklanjanju njegovih  posledica,

Direktori kompanija KARTONVAL, Zoran Petković,  METALAC POSUDJE, Aleksandar Marković i HIPOL, Vladan Šotra, prezentirali su rezultate postignute u nihovim organizacijama. Uz zadovoljstvo postignutim, ohrabrili su buduće učesnike u projektu i najavli svoje stalno opredeljenje po principima Čistije proizvodnje u budućem periodu.

Na kraju je Petra Švager, UNIDO, uručila sertifikate kompanijama:

GALENIKA A.D - BEOGRAD
GOŠA FOM - SMEDEREVSKA PALANKA
KARTONVAL - ŠABAC/BEOGRAD
METALAC POSUDJE - GORNJI MILANOVAC
RUMAPLAST - RUMA
SOJAPROTEIN - BEČEJ
HIPOL - ODŽACI
ŠTARK - BEOGRAD

Fotografije možete pogledati ovde

zavrsna konferencija dec 08

Čitanja: 166 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail