print rss

Centar na regionalnom treningu Low Carbon tehnologija

21.10.2013.
Centar na regionalnom treningu  Low Carbon tehnologija

Centar na regionalnom treningu Low Carbon tehnologija

Prvi regionalni trening u projektu Low Carbon tehnologija organizovan je od strane organizacije UNIDO i Nacionalnog centra za čistiju proizvodnju Makedonije kao deo Regionalnog projekta – Low Carbon tehnologije za zeleniju industriju u jugoistočnoj Evropi.

Low - Carbon ekonomski sistem je proizvodnja i potrošnja osnovnih roba sa umanjenim unosom fosilnih resursa. To se može postići sledećim:

Energetska i sirovinska efikasnost i čistija proizvodnja
Solarna energija za proizvodne procese
Bio bazirani sistemi iz sporednih proizvoda

Ovakav redizajn proizvodnih linija ima nekoliko prednosti za društvo. Pre svega, zavisnost od uvoza energije znatno je smanjena i novac potrošen za energiju izvan zemlje sada ostaje u njoj. Drugo, efekat gasova staklene bašte se smanjuje i klimatske promene mogu biti usporeni. I više od toga, očekujemo dodatne mogućnosti za zapošljavanje u energetici i moguće u industrijskom sektoru, što bi dovelo do očiglednih prednosti.

Trening je održan u Skoplju, Makedoniji u period od 7-10. oktobra 2013. godine za konsultante iz Srbije (6), Hrvatske (4,) Moldavije (2), Crne Gore (5) i Makedonije (3). Obuku su držali Hans Schnitzer sa Tehničkog Univerziteta u Gracu i Christoph Brunner i Jürgen Fluch sa Instituta za održive tehnologije iz Graca. Polaznici obuke radili su u grupama i naučili kako da se sprovedu Low Carbon procene u preduzećima.
Cilj projekta je da se smanji uticaj na životnu sredinu od strane agro-industrije u jugoistočnoj Evropi kroz razvoj i implementaciju Low Carbon proizvodnih tehnologija.
Projekat će doprineti i omogućiti kompanijama da poboljšaju svoju produktivnost kroz efikasno korišćenje resursa i smanjenje emisije ugljen-dioksida.
Nakon radionice, eksperti će u svojim zemljama nastaviti rad sa izabranim kompanijama, a tokom trajanja projekta, narednih godinu dana, centri za čistiju proizvodnju biće u stalnom kontaktu i zajedno raditi na projektu.

Čitanja: 127 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail