print rss

Održana Završna konferencija projekta Pančevo II

31.05.2013.
Održana Završna konferencija projekta Pančevo II

U Pančevu je u utorak, 28. maja 2013. godine održana završna konferencija projekta „Sirovinska efikasnost i čistija proizvodnja u saradnji sa lokalnom samoupravom-PančevoII“, kada su i dodeljeni UNIDO sertifikati kompanijama:

STRABAG A.D./VOJVODINAPUT

HIP AZOTARA

FABRIKA STOČNE HRANE JABUKA

SKORBARA JABUKA

EKOMABER INŽENJERING

koje su uspešno učestvovale u ovom projektu.


Vladimira Delja, član Gradskog veća za oblast zaštite životne sredine, zahvalio se Centru i Vladi Austrije, koja je finansijski pomogla projekat i rekao da ovaj projekat obezbeđuje prevenciju zagađenja uz značajne ekonomske uštede:

„50 opcija smo imali u ovim firmama i one su u toku realizacije. Već sada imamo velike efekte i pokazali smo da je ovaj projekat veoma dobar i opravdan za sprovođenje. On, pre svega, obezbeđuje prevenciju zagadjenja, umesto sanacije posle zagađenja. Takođe, imamo i ekonomski efekat, kao i potpuno poštovanje zakonske regulative. Nadam se da će i drugi subjekti prepoznati ovo.“

Wolfgang Wagner, zamenik ambasadora Austrije u Beogradu, čestitajući Centru, Gradu Pančevu i kompanijama, rekao je:

„Mi smo počeli 90-ih godina da sprovodimo projekte sirovinske efikasnosti i zaštite životne sredine. Tada nam je bilo teško da sprovodimo ovu politiku i pomažemo vama, ali sada ste došli do nivoa da vam nedostaje ekspertiza u ovoj oblasti i Austrija će da vam pomogne, kao i zemljama jugoistočne Evrope“


Dr Ivanka Popović je podsetila prisutne na istorijat Centra i izrazila zadovoljstvo rezultatima kako ovog, tako i projekta iz 2010. godine.

Rade Ostojić, iz Ministarstva energetike, razvoja i životne sredine, podsetio je prisutne da je Srbija usvojila Strategiju uvođenja čistije proizvodnje 2009. godine, ali i rekao da se ona jedino sprovodi kroz aktivnosti Centra. I on je, u ime Ministarstva zahvalio donatoru, Austriji, kao i Gradu Pančevu.

Branko Dunjić je istakao da je posebno značajno to što je ovo drugi krug uvođenja ove metodologije, koji su sproveli, uz koordinirajuću ulogu Centra, lokalni eksperti, obučeni 2010. godine.

Bojana Vukadinović je u prezentaciji rezultata istakla da su rezultati projekta formirani timovi za sirovinsku efikasnost i čistiju proizvodnju i lista projekata (opcija) koji treba da omoguće efikasnije korišćenje sirovina, energije i vode, uštede i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu.

Ukupno je utvrđeno 59 opcija sirovinske efikasnosti i čistije proizvodnje, u koje bi trebalo investirati oko 3 miliona € (1 € milion bez HIP Azotare), a period povraćaja je oko 3 godine.

Primenom svih opcija moglo bi se uštedeti oko 3.000 MWh/god električne energije,

4.000.000 m3prirodnog gasa i oko 4.000,000 m3vode.

U osvrtu na zaista primenjene opcije iz projekta 2010 godine, istakla je da je u kompanijama je u proseku realizovano 50% predloženih opcija, dok je u nekim kompanijama u toku i razrada i primena novih opcija čistije proizvodnje. Od ukupno predloženih 86 opcija u svim kompanijama, realizovano je više od 40, dok je 20 opcija u fazi realizacije. Uložena sredstva su se vratila u proseku za godinu dana. Najveće investicije u zadnje tri godine su ostvarene u Petrohemiji, više od 9 miliona €, dok je u ostalim kompanijama do sada uloženo oko 200.000 €.

Na kraju su Vladimir Delja i Branko Dunjić uručili setifikate kompanijama. Fotografije možete videti i preuzeti na linku: fotografije

Brošuru projekta možete preuzeti ovde: brošura

Čitanja: 129 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail