print rss

Predstavljeni rezultati projekta "Čistija proizvodnja u EPS-u"

09.07.2012.
Predstavljeni rezultati projekta

U konferencijskoj Sali Privredne komore Srbije, 4. jula 2012. godine predstavljeni su rezultati projekta „Implementacija metodologije čistije proizvodnje u IPPC pogonima EPS-a“ i dodeljeni UNIDO sertifikati za 4 pogona, učesnika u projektu.

 

 

 

 

Konferenciju je otvorila prof Dr Ivanka Popović, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta i istakla da je ovo sjajan primer saradnje akademske institucije i privrede.

 

 

 

 

 

 

 

G. Dragomir Marković, generalni direktor JP EPS, je istakao da je od 2000. godine, zajedničkim naporima Vlade Srbije, EPS-a i medjunarodnih finansijskih institucija, učinjeno mnogo toga na unapredjenju zaštite životne sredine. Rezultati koji se ogledaju u smanjenju negativnih uticaja na okolinu su, prema njegovim rečima, veoma vidljivi i kao primer naveo da su emisije praškastih materija višestruko smanjene i svedene u evropske okvire i norme.

 

 

 

 

 

 

 

Sada su u ovaj projekat bile uključene termoelektrane u okviru PD TENT, a u narednom periodu planiramo da se u projekte čistije proizvodnje uključe i ostala postrojenja u sastavu EPS-a. Ovo je prvi i izuzetno važan korak u usaglašavanju rada kompanija sa zahtevima IPPC direktive i zakonskim i podzakonskim aktima koji regulišu njenu primenu u Republici Srbiji koji će doprineti smanjenju zagadjenja životne sredine i istovremeno povećati produktivnost i efikasnost postrojenja. To je ujedno i važan korak za dobijanje integralne dozvole za rad termoenergetskih postrojenja EPS-a, koja će biti neophodni uslov za njihov rad u narednim godinama, rekao je Marković.

 

 

 

 

G. Vilijam Infante, stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji čestitao je Centru na veoma uspešnom radu na ovom projektu i naglasio ulogu UNIDO u pomoći Srbiji da se približi principima održivog razvoja. Istakao je i važnost saradnje akademskih institucija i privrede. Osvrnuo se na nedavno završeni samit u Rio de Žaneiru i izrazio zadovoljstvo što je Srbija uspešno prezentovala studiju o Zelenoj ekonomiji.

 

 

 

 

 

 

 

Opredeljenje za čistiju proizvodnju, prema rečima Klemensa Koje, ambasadora Austrije u Beogradu, nije samo način da se uštedi već predstavlja i neophodnost. On je naglasio da je podrška koju je austrijska Vlada dala u realizaciji ovog projekta, „na impresivan način otelotvorena".

 

 

 

 

 

 

 

Sekretar Udruženja za energetikui energetsko rudarstvo, Slobodan Petrović je podsetio na važnost EPS-a za ekonomiju Srbije i ponovio podršku koju PKS pruža Centru za čistiju proizvodnju i izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima.

Rade Ostojić je pozdravio prisutne u ime Ministarstva životne sredine rudarstva i prostornog planiranja.

 

 

 

 

 

 

 

G-đa Petra Schwager je prezentovala odgovor Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) na izazove sa kojim se susreće svetska ekonomija. Posebno se osvrnula na koncept “Zelene industrije” U okviru svoje prezentacije, govorila je o potrebi za odvajanjem privrednog rasta od iskorišćanvanja sirovina kao preduslovu za zaustavljanje nepovoljnih trendova. Takođe, g-đa Schwager je još jednom izrazila zadovoljstvo radom Centra i istakla sjajne rezultate postignute u projektu “Hemijski lizing”.

 

 

 

 

 

 

 

Direktor Centra, Dr Branko Dunjić, predstavio je rezultate projekta. Identifikovano je ukupno sedamdeset šest ocija čistije proizvodnje i efikasnog korišćenja resursa i preliminarni rezultati (sprovedeni na 50% identifikovanih opcija) pokazuju da investicijom od 164.000.000 moguće je dostići sledeće uštede:

 

 

 

 

 

 

 

Lignita 330.000 t/godišnje
Vode 700.000 m3/godišnje
Električne energije 20 GWh/godišnje
CO2 emisije 200,000 t/godišnje
Otpadnog pepela 2.000.000 t/godišnje

 

 

 

 

 

 

 

Akcioni plan definisan za svaku od termoelektrana postavlja 2015. kao godinu za implementaciju svih opcija čistije proizvodnje i efikasnog korišćenja resursa.

 

 

 

 

 

 

 

Period povraćaja investicije, prostom računicom bi se sveo na nešto iznad 3 godine.

 

 

 

 

Posle dodele sertifikata, g. Petar Knežević, direktor Privrednog društva TENT, zahvalio je Centru na saradnji i podsetio na dosdašnje rezultate TENT u oblasti zaštite životne sredine.

 

 

 

 

 

 

 

Čitanja: 164 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail