print rss

UNIDO, austrijsko i nemačko Ministarstvo objavljuje poziv za Globalnu nagradu za hemijski lizing 2012.

14.11.2011.
UNIDO, austrijsko i nemačko Ministarstvo objavljuje poziv za Globalnu nagradu za hemijski lizing 2012.

Beč, 15 novembar 2011. – Ceremonija dodeljivanja nagrada za hemijski lizing će biti održana u junu 2012. godine u vreme ACHEMA kongresa u Frankfurtu.

Organizatori dodeljivanja nagrade su Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO),  Austrijsko savezno ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i životnu sredinu (BMLFUV) i nemačko Savezno ministarstvo za životnu sredinu, očuvanje prirode i nuklearnu bezbednost (BMU).

Cilj nagrade je da poveća vidljivost hemijskog lizinga širom sveta, ohrabri inovativnu primenu koncepta i prepoznavanje najboljih praksi u primeni modela, kao i da podstakne  naučne i promotivne aktivnosti. 

Hemijski lizing je uslužno orijentisan poslovni  model koji promoviše održivo upravljanje hemikalijama, pri čemu ekonomska dobit ne proizilazi iz količine prodatih hemikalija, već od njihove funkcije

 “Hemijski lizing pruža praktična rešenja za efikasniju i “zeleniju” industriju. Istovremeno se, smanjenjem prekomerne potrošnje opasnih hemikalija, štiti zdravlje ljudi i životna sredina. Ovo je strategija integrisane preventivne zaštite životne sredine i jasna dobitna kombinacija, kako za industriju, tako i za životnu sredinu.” (Generalni director UNIDO Kandeh K. Yumkella).

Globalna nagrada za  Hemijski lizing obuhvata četiri kategorije: Studije slučaja (preduzeća), konsultantske usluge, naučne publikacije i odnose sa javnošću (izveštaji, mediji, brošure, web). Prva nagrada u svakoj od kategorija je 5.000 dolara.

Hemijski lizing je primenljiv u velikim, kao i u malim i srednjim preduzećima u  mnogim industrijskim sektorima, budući da se hemiijski proizvodi široko koriste u raznim procesima npr. za ćišćenje, bojenje, odmašćivanje, itd.

UNIDO je, uz podšku austrijske vlade, 2004. godine započeo prvi projekat hemijskog lizinga. Nemačka vlada se pridružila  ovoj globalnoj inicijativi 2008. godine. Tokom poslednjih godina, poslovni model hemijski  lizing je uspešno primenjen u različitim zemljama i sektorima širom sveta. Rezultati pokazuju da primena hemijskog lizinga ima veliki potencijal za povećanje efikasnosti korišćenja resursa i smanjenju i minimizaciji stvaranja otpada u industriji.

Globalna nagrada za hemijski lizing, pokrenuta 2009. godine, izazvala je veliki interes. Zvanična ceremonija dodeljivanja nagrada se odigrala u martu 2010. godine u Pragu za vreme međunarodne konferencije ChemCon Europe. .

Poziv za prijave za globalnu nagradu za hemijski lizing 2012. je otvoren od 15. novembra 2011. do 15. aprila 2012..godine. Mogu da se prijave  organizacije, preduzeća i pojedinci širom sveta Žiri se sastoji od priznatih međunarodnih eksperata i predstavnika vlade.

Za više informacija, molimo posetitewww.chemicalleasing.com

Prijave slati na mail adresu p.schwager@unido.org

 

Čitanja: 162 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail