print rss

Dodeljeni sertifikati učesnicima projekta u Čačku

26.10.2011.
Dodeljeni sertifikati učesnicima projekta u Čačku

Na 8. Sajmu zaštite životne sredine, “Eco Fair 2011”, u četvrtak, 13. Oktobra 2011. Godine, održano je svečano dodeljivanje sertifikata kompanijama I ekspertima koji su uspešno završili projekat “Čistija proizvodnja u saradnji sa Gradom Čačkom”. Svečana dodela, koja je održana na štandu “Mreže nulte emisije”, označava kraj ove faze uvođenja čistije proizvodnje u Čačku.

Svečanost je otvorio Aleksandar Vesić, pomoćnik Minstra životne sredine, rudarstva I prostornog planiranja Republike Serbije. On je podsetio prisutne na važnost uvođenja prakse sirovinske efikasnosti I čistije proizvodnje u preduzeća u Srbiji. Naglasio je važnu ulogu Centra za čistiju proizvodnju Srbije u tom procesu, I čestitao učesnicima na uspešno sprovedenom projektu. Takođe, po njegovim rečima, Centar je uvek imao, I imaće u budućnosti, potpunu podršku Ministarstva.

Velimir Mitrović, pomoćnik gradonačelnika Grada Čačka za oblast ekonomskog razvoja i zaštitu životne sredine, zahvalio se Centru na izuzetnoj saradnji I najavio nastavak projekta u Gradu.

Branko Dunjić, director Centra, predstavio je rezultate projekta. U projektu je učestvovalo 7 kompanija. Timovi za čistiju proizvodnju u preduzećima utvrdili su ukupno 52 opcije, za čiju realizaciju su potrebne investicije 4,8 miliona EUR, sa periodom otplate od oko 4 godine. Primenom ovih opcija uštedeće se godišnje 21,000 m3 vode, 240 MWh elektične energije i 27,000 m3 prirodnog gasa. Na ovaj način smanjiće se emisija CO2 za 6,300 tona. Obučeno je i 9 lokalnih konsultanata.

Predstavnici “UNIPROMET”, Predrag Šaković i “JKP ČAČAK” Luka Jovičić prikazali su tok projekta i najvažnije opcije u svojim kompanijama.

Na kraju su kompnaijama i konsultantima Velimir Mitrović i Branko Dunjić, s obzirom da su ispunili sve uslove predviđene UNIDO procedurom, dodelili sertifikate o učešću u projektu.

Čitanja: 134 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail