print rss

Najrobi Deklaracija : Efikasno korišćenje resursa i čistija proizvodnja osnova Zelene ekonomije i Zelene industrije

23.10.2011.
Najrobi Deklaracija : Efikasno korišćenje resursa i čistija proizvodnja osnova Zelene ekonomije i Zelene industrije

Centar za čistiju proizvodnju učestvovao je na drugoj globalnoj konferenciji mreže za sirovinsku efikasnost i čistiju proizvodnju.

Efikasno korišćenje resursa i čistija proizvodnja  su osnovni gradivni elementi Zelene ekonomije i Zelene industrije za postizanje zelenog rasta i  pripremni proces za Rio 20 samit i mehanizam  klimatskih tehnologija  kao deo Okvirne konvencije UN o Klimatskim promenama.

Ovo je navedeno u danas usvojenoj Deklaraciji od strane učesnika Druge Globalne Mreže efikasnog korišćenja resursa i čistije proizvodnje  (RECP) koji je okončan u kenijskoj prestonici Najrobiju.

Deklaracija ukazuje na odlučujući značaj proizvodnje u stvaranju prihoda i zaposlenosti u zemljama u razvoju i zemljama u tranziciji, kao trajno rešenje za smanjenje siromaštva, nestašice vode i sve osiromašenijih prirodnih resursa i poboljšanje kvaliteta života. Deklaracija je naglasila potrebu da se poboljša korišćenje resursa i zaštita životne sredine u preduzećima i drugim organizacijama da bi se ostvarila niska emisija ugljenika, efikasno korišćenja resursa i zelena industrijalizacija.

Učesnici su pohvalili rukovodstvo i dostignuća Organizacije Ujedinjenih Nacija za industrijski razvoj (UNIDO) i Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), u promovisanju prilagođavanja i usvajanja RECP koncepata, metoda, politike i tehnike u preko 50 zemalja u razvoju i tranziciji, uključujući i svoju podršku stvaranju RECP mreže.

"UNIDO-a prepoznaje da se koncept Zelene industrije ukršta sa drugim konceptima. Zelena Industrija je suštinski deo Zelene ekonomije, nudeći put do zelenog rasta i radna mesta u toj oblasti ", rekao je generalni direktor UNIDO-a, Programa za razvoj i sektora za tehničku saradnju, Dmitrij Piskounov, koji je učestvovao na sastanku u Najrobiju.

RECP mreža okuplja zajedno 41. inicijativu sa sedištem u zemljama u razvoju i tranziciji, koje imaju kao svoje osnovne delatnosti promociju i implementaciju RECP koncepata, metoda, politike i tehnike u proizvodnji i srodnim privrednim granama. Osnovana je 2010. uz podršku zajedničkog UNIDO-UNEP programa kao RECP u zemljama u razvoju i tranziciji. UNIDO i UNEP sarađuju od 1994 u promovisanju čistije proizvodnje i efikasnog korišćenja resursa, posebno kroz podršku za osnivanje Nacionalnih centara za čistiju proizvodnju .

UNIDO se priprema da Globalni akcioni sastanak Zelene industrije bude pokrenut u Rio 20 samitu u Brazilu, u junu 2012. To bi se odrazilo na rastući konsenzus da je Zelene industrija dobra za poslovanje i razvoj u celini. Efikasno korišćenje resursa, nestašica vode, klimatske promene, otvaranje novih radnih mesta, imaju zajedno koristi od Zelene industrijske akcije.

Tekst deklaracije (na engleskom) možete preuzeti ovde.

Čitanja: 159 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail