print rss

Obuka za savetnike za Zelenu Hemiju

24.12.2018.
Obuka za savetnike za Zelenu Hemiju

Prema planu projekta, održan je 5-dnevni seminar za Savetnike za zelenu hemiju u Srbiji i regionu, od 26. do 30. novembra 2018.g. Mesto održavanja je bio Hemijski fakultet u Beogradu
Tim Zelena hemija Srbija sačinio je listu učesnika, u korespondenciji sa Yale Univerzitetom, od oko 50 prijavljenih koji su izrazili interesovanje, nakon održane Radionice o Zelenoj hemiji u decembru 2017.g. Odabrani učesnici su bili iz akademskih krugova, industrije, konsultantskih agencija i jedan srednješkolski nastavnik. Posebna pažnja posvećena je uključivanju regionalnih stručnjaka. Glavni kriterijum je bio profesionalna osposobljenost polaznika i pozicija koja ima efektan uticaj u daljoj implementaciji ciljeva projekta.
Konačni broj dodeljenih sertifikata na kraju seminara bio je 32, od kojih su 8 učesnici iz zemalja regiona, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Ovaj broj učesnika je optimalno uticao na to da se ostvari interaktivno učešće publike na seminaru. Time je u punoj meri iskorišćena vrsna sposobnost glavnog predavača Prof. Tomislava Friščića sa MekGil Univerziteta, kao i veoma koristan i inspirativno praktičan pristup dr Karoline Melor sa Jejla.
Dodatnu komponentu i vezu sa regionalnim događanjima u ovoj oblasti dala su tri predavača iz naše sredine, koji su održali inspirativna predavanja na osnovu sopstvenih iskustava. Usledile su diskusije o stanju problematike Zelene hemije u našem regionu. Predavači su bili:  Prof. Vladimir Beskoski, Prof. Branimir Jovančićević i Dr. Tatjana Trtić-Petrović.
Uspostavljanje kontakata tokom seminara već je dalo rezultate u živoj razmeni iskustava i ideja među istraživačima, ali i interakciji sa ostalim ekspertskim učesnicima seminara. Baza sa kontaktima koja je stvorena biće od neprocenjive vrednosti za dalji razvoj i razmenu. Ona će biti važan materijal za Centar za čistiju proizvodnju Srbije za sve dalje aktivnosti.
Nema sumnje da su učesnici dobili ili nadogradili suštinsko znanje i inicijative, koje će biti primenjeno i šireno u daljem radu.

 

Čitanja: 2077 | Komentara: 0

Dodaj komentar
Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail