print rss

Veliki uspeh regiona jugoistočne Evrope na Globalnoj nagradi za hemijski lizing 2018

07.12.2018.
Veliki uspeh regiona jugoistočne Evrope na Globalnoj nagradi za hemijski lizing 2018

Ceremonija dodele nagrada Global Chemical Leasing održana je 6. novembra u Beču. UNIDO je okupio više od 150 učesnika iz redova vlada, institucija i preduzeća, kao i vodećih eksperata za hemijski lizing. Ovaj događaj je organizovan u okviru Konferencije Zelene hemije 2018. godine, u okviru Predsedništva trojnog programa Veća Evropske unije (EU), "Pametna i održiva Evropa", koja je održana tokom austrijskog predsedavanja EU. Svečanost je bila prilika za razmenu znanja, umrežavanje i diskusiju o temama vezanim za hemijski lizing, održivo upravljanje hemikalijama, zelenu hemiju i cirkularnu ekonomiju. Predstavnici vlade Austrije, Nemačke i Švajcarske naglasili su važnost hemijskog lizinga i potrebu za podršku političkom dijalogu o unapređenju i uvođenju hemijskog lizinga u glavne tokove, kao i uspostavljanju partnerstava na globalnom nivou.

Hemijski lizing je biznis model koji je orijentisan ka uslugama, a koji može efikasno unaprediti različite dimenzije održive upotrebe hemikalija. Cilj je istovremeno stvaranje finansijskog, ekološkog i ljudskog blagostanja. Hemijski lizing nastoji da pronađe optimalno rešenje u sva tri navedena segmenta, za sve uključene partnere, kao i za životnu sredinu. Nagrada Global Chemical Leasing je uvedena 2010. godine, u cilju promovisanja primene inovativnog poslovnog modela i inspirisanja kompanija i pojedinaca širom svijeta da podstiču održivi razvoj.

Ukupno 91 primljena prijava (54 "Studije slučaja", 18 "Specijalne inovacije", 19 "Istraživanja") iz 20 zemalja dokazuje da hemijski lizing dospeva u žižu interesovanja i da se primenjuje u mnogim kompanijama širom sveta i u različitim industrijskim sektorima. Prihvaćene su prijave iz redova industrije, akademske zajednice, preduzetnika i međudržavnih privrednih organizacija.
Tokom svečanosti je objavljena lista pobednkai četvrte nagrade Global Chemical Leasing u tri kategorije (Studija slučaja, Specijalne inovacije i Istraživanja). Sa ponosom možemo izjaviti da je 5 kompanija iz regiona Jugoistočne Evrope dobilo nagrade. U kategoriji "Studija slučaja", podkategorija "Čišćenje" Valamar Riviera d.d., Perionica Severni Poreč, Hrvatska dobila je zlato, Ecolab d.o.o., Hrvatska je dobila srebro, dok su FKL d.o.o. Srbija i Ravago Chemicals d.o.o., Srbija su dobili bronzu. U kategoriji "Istraživanje" Henkel d.o.o., Srbija je dobila bronzu.

 

Da bi demonstrirali svoju posvećenost ovom cilju, vlade Austrije, Nemačke i Švajcarske potpisale su Deklaraciju o namerama o hemijskom lizingu 2016. godine. Nakon što su u svojim zemljama videli rezultate hemijskog lizinga, El Salvador, Srbija i Šri Lanka su se pridružili ovim naporima, povodom četvrte po redu nagrade Global Chemical Leasing. Gospođa Sonja Roglić, rukovodilac Odeljenja za hemikalije Ministarstva zaštite životne sredine, potpisala je Deklaraciju u ime Srbije.

Nagradu su podržali austrijsko Savezno ministarstvo održivosti i turizma (BMNT), nemačko Savezno ministarstvo za zaštitu životne sredine i prirode, izgradnju i nuklearnu sigurnost (BMUB), nemačka agenciju za zaštitu životne sredine (UBA), Švajcarski državni sekretarijat za privredu (SECO) i Švajcarska državna kancelarija za očuvanje životne sredine (FOEN).

Poziv kompanijama
U nastavku ćete naći objašnjenje kakve su koristi koje ćete imati od uvođenja čistije proizvodnje ...
opširnije
Poziv ekspertima
Obuka nacionalnih eksperata za čistiju proizvodnju se sprovodi putem seminara, radionica i praktičnog rada u ...
opširnije

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail

{box_latest_news:4}

E-mail lista

Prijavite se na našu e-mail listu. Obaveštavaćemo Vas o svim budućim projektima.

Vaš e-mail